Siirry suoraan sisältöön

Ilmaiset asiakirjapohjat

Tältä sivulta löytyvät tarjoamamme ilmaiset asiakirjapohjat. Olemme apunasi kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa aina kun apua tarvitset ja siinä laajuudessa kuin tarvitset. Asiakirjapohjissa muokattavat tai valinnaiset elementit on merkitty hakasulkujen sisään. Mikäli tarvitset apua, otathan yhteyttä! Tätä sivua päivitetään jatkuvasti, joten voit myös ehdottaa lisäyksiä ottamalla yhteyttä. Tältä sivulta löytyvät tällä hetkellä seuraavat asiakirjapohjat:

I vaiheen avioerohakemus

Tätä pohjaa voi käyttää, kun haetaan jomman kumman aviopuolison asuinpaikan käräjäoikeudelta avioeron vireillepanoa. Mikäli aviopuolisot ovat asuneet erillään jo yli 2 vuotta, voidaan käyttää suoraan II vaiheen avioerohakemusta, johon liitetään todistus siitä, että aviopuolisot ovat asuneet eri osoitteissa yli 2 vuotta. Avioerohakemuksen voi tehdä joko toinen puolisoista tai molemmat puolisot yhdessä. Yhdessä hakeminen nopeuttaa prosessia, sillä tällöin käräjäoikeus ei anna hakemusta toiselle aviopuolisolle tiedoksi ja pyydä toiselta aviopuolisolta lausumaa.

Avioerohakemus_I

Avioerohakemus_I_yhteinen

II vaiheen avioerohakemus

Tällä pohjalla toinen taikka molemmat aviopuolisoista voivat hakea lopullista avioeroa harkinta-ajan jälkeen. Harkinta-aika alkaa avioeron vireillepanosta eli siitä päivästä kun käräjäoikeus tekee I vaiheen hakemuksessa päätöksen. II vaiheen hakemus voidaan jättää aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua avioeron vireillepanosta. Jos II vaiheen hakemusta ei jätetä vuoden kuluessa vireillepanosta, avioeroasia raukeaa. Näissä asiakirjamalleissa on myös vaihtoehtona muotoilu, jossa todetaan, että aviopuolisot ovat asuneet erillään yli 2 vuotta. Tätä muotoilua käytetään silloin, kun II vaiheen hakemus jätetään suoraan ilman I vaiheen hakemusta.

Avioerohakemus_II

Avioerohakemus_II_yhteinen

Avioehto

Avioehdosta voi sopia monella tapaa, mutta tässä asiakirjamallissa avioehto on kokonaan poissulkeva. Toisessa kappaleessa on hakasulkeiden sisällä usein käytetty ehto, jonka mukaan avioehto on voimassa vain avioliiton purkautuessa eroon. Tämä on valinnainen ja sen voi halutessaan poistaa. Muistathan, että avioehdon pätevyys edellyttää kahta esteetöntä todistajaa sekä avioehdon rekisteröimistä Digi- ja väestötietovirastossa. Mikäli avioehto halutaan myöhemmin purkaa, alla on tätä varten oma asiakirjamalli. Tämä purkaminen pitää myös rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastossa jotta se astuu voimaan.

Avioehtosopimus

Avioehtosopimuksen-purkaminen