Siirry suoraan sisältöön

Vuoroasuminen ja elatusapu, osa 2

HUOM! Tämä on vanha artikkeli, uudesta vuoroasumisen elatuslaskuristamme saat lisätietoa tästä artikkelista ja taustoitusta uudelle laskentatavalle tästä artikkelista.

Elatusavun määräytymisestä vuoroasumistilanteessa on tullut paljon kyselyjä. Paitsi että asia on vanhempienkin osalta epäselvä, varsinaisesti vakiintunutta oikeuskäytäntöäkään ei ole paljon vielä kertynyt. Elatuslakiin lisättiin 1.12.2019 maininta vuoroasumisesta perusteena elatusavun määräytymiselle, eli käytännössä myös lapsen kanssa virallisesti samassa osoitteessa oleva vanhempi voi joutua uuden lain perusteella maksamaan elatusapua vuoroasumistilanteessa toiselle vanhemmalle eli entisen lain mukaiselle etävanhemmalle. Vaikka edelleen Suomessa lapsella voi olla vain yksi virallinen osoite, myös vuoroviikkoasumisessa, tällöin ei enää käytetä termiä “etävanhempi”.

Suurin muutos aiempaan lakiin on siinä, että vuoroasuminen on tunnustettu yhdeksi lapsen asumisen muodoksi, ja tällöin molempien vanhempien asumiskulut sekä lapsiin liittyvät yleiset kulut hyväksytään elatuslaskelman tekemisessä. Toisin sanoen lapsella katsotaan olevan kaksi lähivanhempaa, vaikka lapsella on vain yksi virallinen osoite. Tämä on hieman kummallinen yhtälö, mutta tähän päädyttiin siksi, koska lainsäädännössä olisi ollut liikaa korjailtavaa mikäli lapselle olisi voitu määritellä kaksi virallista osoitetta. Tämän ratkaisun kanssa on nyt vaan elettävä, ainakin toistaiseksi.

Lapsen kanssa virallisesti asuva vanhempi saa lapsilisät, ja nämä otetaan huomioon tämän vanhemman elatuskykyä määriteltäessä. Kyseisen vanhemman elatuskyky nousee siis lapsilisän verran. Lisähaasteita laskentaan tuovat mahdolliset myöhemmin uusissa parisuhteissa syntyneet lapset, joiden elatus on myös turvattava. Tämä turvataan siten, että kyseisen lapsen yleiskustannukset otetaan huomioon aiempien lasten elatuskykyä laskevana tekijänä. Summa riippuu lapsen iästä sekä siitä, asuvatko kyseisen lapsen vanhemmat yhdessä.

Vuoroviikkoasumistilanteessa, jossa molempien vanhempien elatuskyky on suurin piirtein yhtäläinen, molempien asumiskulut ovat samankaltaiset, ja lapsen harrastukset sekä muut mahdolliset erityiskulut maksetaan puoliksi, elatusapua ei pääsääntöisesti tarvitse kummankaan maksaa toiselle. Yleiskulut menevät jo puoliksi, koska luonapito menee puoliksi. Tällöin harrastuskulut tai muut lapsen erityiskulut ratkaisevat pitääkö kummankaan vanhemman maksaa toiselle elatusapua.

Toki mikäli asia menee tuomioistuimeen, asiassa käytetään soveltuvin osin edelleen OM:n elatusapuohjetta vuodelta 2007. Painotan tässä vielä, että soveltuvin osin. Tässä oikeuskäytäntöä on vielä etenkin ylemmissä oikeusasteissa melko vähän. Ehkä myös siksi, että vuoroasumistilanteessa vanhemmat ovat mahdollisesti kyenneet ratkaisemaan asiat sopimalla.

Mikäli sinulla on tästä asiasta kysyttävää tai haluat juridista apua tilanteeseesi, ota yhteyttä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *