Elatusavun suuruus voidaan sopimuksella vahvistaa lastenvalvojalla, kun vanhemmat ovat määrästä yhtä mieltä ja sopimus ei ole lapsen edun vastainen.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on kuitenkin nyt ohjeistanut hyvinvointialueita siitä, miten tulee jatkossa toimia, kun elatusavusta sovittava määrä onkin pienempi kuin KELAn elatustuen määrä.
STM haluaa ohjauskirjeellään puuttua siihen, että joskus on vahvistettu pitkäksikin aikaa vaikkapa nollaelatus sopimushetken tilanteen mukaan, ja tästä tulee valtiolle yhtä lasta kohden iso summa maksettavaksi elatustuen muodossa. Pahimmassa tapauksessa yhtä lasta kohden valtion maksettavaksi on voinut tulla noin 40.000 euron suuruinen summa siitä rahasta, jonka tulisi ensisijaisesti tulla elatusavun kautta.
Ohjauskirjeen ensisijainen viesti on se, että jatkossa elatustuen määrää pienempää elatusapua vahvistettaessa huomiota tulee erityisesti kiinnittää 1) vanhempien elatuskyvyn selvittämiseen, 2) elatusavun määrään, ja 3) sopimuksen kestoon. Alla lyhyet kommentit näihin ohjeen keskeisiin asioihin.
Ohjauskirjeen mukaan vanhempien elatuskyky on aina selvitettävä perusteellisesti ennen kuin voidaan todeta, että elatusapu vahvistetaan täysimääräistä elatustukea pienemmäksi elatusvelvollisen vanhemman puutteellisen elatuskyvyn perusteella. Tällaisessa tilanteessa elatusavun määrä on jatkossa myös perusteltava kirjallisesti.
Elatusavun määrän osalta ohjauskirjeessä todetaan, että lapsella on oikeus myös täysimääräisen elatustuen määrää pienempään elatusapuun. Jos vanhemman elatuskyky on puutteellinen, ohjauskirjeen mukaan tulee tällöin aina arvioida, onko mahdollista vahvistaa täysimääräistä elatustuen määrää pienempi elatusapu niin sanotun nollasopimuksen sijaan.
Jatkossa elatusapusopimusta vahvistettaessa on myös kiinnitettävä huomiota sopimuksen kestoon. Jos vanhemman puutteellinen elatuskyky katsotaan väliaikaiseksi, voidaan nollasopimus tai täysimääräistä elatustukea alempi elatusapu vahvistaa vain määräaikaisena. Ohjauskirjeessä määräaikaisen sopimuksen enimmäiskesto näissä tilanteissa on yksi vuosi. Tätä lyhyempien tai pidempien sopimusten edellytyksenä ovat painavat perusteet.
Tämän ohjeen tarkoituksena on luonnollisesti kiinnittää lastenvalvojien huomiota siihen, että vaikka vanhemmat olisivat yhtä mieltä elatustuen alittavasta elatussopimuksesta, niin lastenvalvojan velvollisuus on kuitenkin selvittää KELAn puolesta, vastaako tämä elatusvelvollisen tosiasiallista elatuskykyä. Tämä siis siksi, ettei valtio joudu perusteetta tukemaan kyseisen lapsen elatusta elatusvelvollisen sijaan.
Mikäli sinulla on kysyttävää elatusavusta tai jostain muusta perheoikeudellisesta asiasta, ota yhteyttä. Voit myös varata ajan maksuttomaan tilannekartoitukseen.