Siirry suoraan sisältöön

Elatuslaskuri vuoroasumiseen

elatuslaskuri

Vuoroasuminen ja elatus on ollut pitkään oikeudellisesti epäselvää aluetta. Nyt olemme LEXEL Lakiasiaintoimistossa laatineet Excel-pohjaisen elatuslaskurin, jolla voit selvittää alustavasti elatuksen määrän vuoroasumistilanteessa. Elatuslaskuri käyttää oikeusministeriön uuden vuoroasumisen laskentakaavan (OM 2023:7) periaatteita ja se löytyy tästä linkistä. Laskurin antama tulos on vain ohjeellinen.

Laskurin käyttöohjeet ovat tässä:

Merkitse ensin lasten nimet ensimmäiselle riville, jossa lukee Lapsi 1, Lapsi 2, jne. Nimet kopioituvat tuolta riviltä seuraaviin riveihin automaattisesti. Sen jälkeen merkitse alemmas lasten luonapidon prosentuaalinen määrä kummallakin vanhemmallaan sekä vanhempien asumiskulut sen vieressä. Vanhempien asumiskuluissa on huomioitava se, että jos vanhempi on uudessa parisuhteessa, vanhemman asumiskuluista hyväksytään vain puolet (oma osuus).

Tämän jälkeen voit palata täyttämään lasten yleiset kustannukset (toinen laatikko ylhäältä antaa valmiiksi yleiset kustannukset suhteessa luonapitoon). HUOM! Tässä kohdassa on tärkeää, että merkitset summia vain lasten sarakkeisiin, sillä laskuri laskee lasten määrän automaattisesti täytettyjen sarakkeiden määrän mukaan! Merkitse yleiset kustannukset äidillä ja isällä tuon laatikon summien mukaisesti. Tämän jälkeen voit merkitä lasten erityiset kustannukset kummallakin vanhemmallaan sen mukaan miten vanhemmat näitä kustannuksia maksavat. Sen jälkeen on vuorossa lasten osuus vanhempien asumiskuluista, johon on valmiiksi lasketut määrät seuraavassa oikealla olevassa laatikossa riippuen lasten määrästä. Valitse oikea rivi ja merkitse laatikossa lasketut kulut kummallekin vanhemmalle. Sen jälkeen merkitse lapsilisät sille vanhemmalle, jolle lapsilisät maksetaan. Tässä ei oteta vielä huomioon mahdollista yksinhuoltajakorotusta.

Tämän jälkeen on vuorossa vanhempien elatuskykyjen laskentaosio. Merkitse taulukkoon molempien vanhempien nettotulot ja mahdollisesti saamat yksinhuoltajakorotukset. Tämän jälkeen tulevat yleiset kustannukset, jotka on kirjattu tämän kohdan oikealla puolella olevaan apulaatikkoon. Yleiset kustannukset ovat tällä hetkellä 687 euroa jos vanhempi asuu yksin, tai 578 euroa jos hän on uudessa parisuhteessa. Asumiskulut ilman lasten osuutta tulevat oikeaan kohtaan automaattisesti. Mikäli vanhemmilla on muita hyväksyttäviä kuluja kuten opintolainojen hoitokulut taikka mahdollisesti auton käyttökulut (jos ne ovat hyväksyttävät), niiden yhteissumma merkitään muihin hyväksyttäviin kuluihin. Tähän tulee myös mahdollinen vanhemman muu elatusvelvollisuus, josta on tarkempia ohjeita laskentataulukon oikealla puolella.

Tämän jälkeen elatuslaskuri kertoo viimeisellä rivillä laskennallisen tasauksen määrän. Plusmerkkinen summa tarkoittaa tässä maksuvelvollisuutta, eli sen vanhemman jolla on plusmerkkinen summa tulisi laskennallisesti maksaa toiselle vanhemmalle tasausta elatuksen muodossa tämän verran kuukausittain per lapsi.

Mikäli tästä tulee kysyttävää, haluat tietää aiheesta enemmän, tai haluat edistää elatusasiaa sovittelun tai tuomioistuimen kautta, ota yhteyttä!

2 kommenttia artikkeliin “Elatuslaskuri vuoroasumiseen”

  1. Tuhannet kiitokset tästä suuntaa-antavasta laskurista! Tämä oli taivaanlahja, kun lastenvalvojan ajat Vantaalla menevät vasta 3kk päähän ja joku käsitys pitäisi saada nyt.

    Tarkennuksena vielä, että lasten yleiset kustannukset isällä ja äidillä jaetaan tietysti vuoroasumistilanteessa myös 50%/50% eikö totta?

    1. Sami Suomalainen

      Tässä laskurissa on mahdollista säätää tuota yleisten kustannusten jakautumista luonapidon suhteessa. Yksinkertaisinta on toki käyttää 50/50-jakaumaa, mutta se jolla lapset ovat enemmän saattaa vaatia yleisten kustannusten jakamista luonapidon suhteessa. Mutta tällä ei ole välttämättä suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *