Siirry suoraan sisältöön

Lapsilisä ja sen vaikutus elatukseen

Lapsilisä vähennetään elatuslaskelmissa lapsen elatuksen tarpeesta. Esimerkiksi jos lapsen elatuksen tarve on 500 euroa kuukaudessa, noin sadan euron lapsilisä pienentää elatuksen tarvetta noin 400 euroon kuukaudessa. Mikäli vanhempien elatuskyvyt ovat yhtäläiset, vaikutus elatusmaksuun on noin 50 euroa kuukaudessa eli -20 %. Elatuslaskuri perinteisempää tapaamisjärjestelyä varten löytyy täältä, ja laskuri vuoroasumistilanteeseen täältä.

Tällä hallituskaudella lapsilisä saattaa kuitenkin mahdollisesti poistua kokonaan, siihen tehdään rajoituksia, tai se muuttuu veronalaiseksi tuloksi. Mahdollisesti muutoksia ei tehdä lainkaan, mutta tässä vaiheessa emme vielä tiedä miten tämä asia etenee. Säästöjä on kuitenkin todennäköisesti tulossa ja ne saattavat hyvin osua tavalla tai toisella myös lapsilisiin.

Mikäli lapsilisä pienenee huomattavasti tai poistuu kokonaan, se vaikuttaa vahvistettuihin elatussopimuksiin. Esimerkin mukainen noin 200 euron elatusmaksu tulisi tämän jälkeen muuttaa 250 euron elatusmaksuksi. Mikäli lapsilisät muuttuvat olennaisesti, lastenvalvojilla tulee olemaan ruuhkaa elatussopimusten vahvistamisessa, ja myös riitaisten elatusasioiden määrä lisääntyy käräjäoikeuksissa.

Tämä muutos tuskin kuitenkaan tulee pian eikä mahdollisen muutoksen vaikutus ole välttämättä näin dramaattinen. On kuitenkin hyvä muistaa, että elatuslaskelmassa on aikanaan tehty lapsilisän suuruinen vähennys, ja jos lapsilisä esimerkiksi poistuu, se muuttaa elatuslaskelmaa, mahdollisesti hyvinkin paljon.

Mikäli sinulla on elatusasiassa kysyttävää tai haluat viedä asiaasi eteenpäin sovittelun tai tuomioistuimen kautta, olethan yhteydessä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *