Siirry suoraan sisältöön

Vuoroasumisen vaikutus elatusapuun

HUOM! Tämä on vanha artikkeli, uudesta vuoroasumisen elatuslaskuristamme saat lisätietoa tästä artikkelista ja taustoitusta uudelle laskentatavalle tästä artikkelista.

Itä-Suomen hovioikeus käsitteli 9.11.2021 antamassaan päätöksessä nro 586 (Dnro S 21/394) elatusavun määräytymistä vuoroasumistilanteessa. Tämä on edelleen asia, josta ei ole riittävästi selkeää ja oikeudenmukaista hovioikeuskäytäntöä, korkeimman oikeuden ratkaisuista puhumattakaan.

Asiassa oli kyse siitä, ylittyykö elatusavun muutoskynnys, sekä siitä, mikä on elatusavun kohtuullinen määrä vuoroasumistilanteessa. Itä-Suomen hovioikeus päätyi siihen johtopäätökseen, että ennen vuoroasumiseen liittyvää lainsäädäntöä sovittu elatusavun määrä oli kohtuullinen, jolloin elatusavun muutoskynnys ei ylittynyt. Ratkaisu on mielenkiintoinen, sillä siinä lasten yleisten kustannusten jakautuminen tasan todettiin toteen näyttämättömäksi, jolloin hovioikeus katsoi, että kustannukset eivät olleet jakautuneet tasan vanhempien välillä. Lisäksi ratkaisussa otettiin huomioon asumiskulut vain lasten äidin osalta, vaikka vuoroasumisessa on selvää, että molempien asumiskustannukset tulee huomioida vuoroasumistilanteessa.

Toivon, että asia käsitellään vielä korkeimmassa oikeudessa, jotta asiaan saadaan vuoroasumisjärjestelyä kunnioittava lainmukainen ratkaisu elatusavun määräytymiseen. Tosiasiassa vuoroasumistilanteessa, jossa molempien vanhempien asumiskulut ovat kohtuulliset ja jokseenkin samansuuruiset, tätä ei tulisi ottaa huomioon lainkaan lapsen elatuksen tarpeen laskemisessa. Myöskin jos kulut jakautuvat tasan tai muuta ei ole esitetty (pelkkä asian kiistäminen ei tulisi olla riittävä peruste), lapsen yleisiä kuluja ei myöskään tulisi laskea lapsen elatuksen tarpeeseen. Vain sellaiset kulut, jotka toinen vanhemmista voi näyttää toteen vain itse maksaneensa, tulisi huomioida laskennassa. Tällöin huomioitaviksi kuluiksi tulisi siis huomioida vain ne kulut, jotka vain toinen on joutunut maksamaan. Lopuksi tästä tulee vähentää lapsilisä huomioiden se, kummalle lapsilisä maksetaan.

On käsittämätöntä, että tällainen tulkinta ei ole ollut tässä tapauksessa mahdollinen. Ratkaisun pitää aina perustua elatuslakiin, joten oikeusministeriön ohjetta elatusavun suuruuden arvioimiseksi tulee soveltaa vain soveltuvin osin, ja lopuksi on tarkasteltava, onko lopputulos elatuslain mukainen. Tässä tapauksessa se ei selvästikään sitä ollut ja asia vaatii korkeimman oikeuden ratkaisun. Lisäksi toivoisin, että Oikeusministeriö laatii uuden ohjeen, joka huomioi vuoroasumisen elatuslain mukaisesti.

Mikäli sinulla on vuoroasumiseen liittyvä elatusasia, johon kaipaat oikeudellista apua, ota yhteyttä! Voit myös varata ajan maksuttomaan 15 minuutin tilannekartoitukseen Zoomissa tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *