Siirry suoraan sisältöön

Elatuslaskuri vuoroasumiseen

Vuoden 2024 luvuilla päivitetty LEXELin elatuslaskuri vuoroasumiseen löytyy tämän linkin takaa.

Tässä vielä hieman ohjeita laskurin käyttämiseen:

Merkitse ensin lasten nimet ensimmäiselle riville, jossa lukee Lapsi 1, Lapsi 2, jne. Elatuslaskuri kopioi nimet tuolta riviltä seuraaviin riveihin automaattisesti. Sen jälkeen merkitse alemmas lasten luonapidon prosentuaalinen määrä kummallakin vanhemmallaan sekä vanhempien asumiskulut sen vieressä. Vanhempien asumiskuluissa on huomioitava se, että jos vanhempi on uudessa parisuhteessa, vanhemman asumiskuluista hyväksytään vain puolet (oma osuus).

Tämän jälkeen voit palata täyttämään lasten yleiset kustannukset (toinen laatikko ylhäältä antaa valmiiksi yleiset kustannukset suhteessa luonapitoon). HUOM! Tässä kohdassa on tärkeää, että merkitset summia vain lasten sarakkeisiin, sillä elatuslaskuri laskee lasten määrän automaattisesti täytettyjen sarakkeiden määrän mukaan! Merkitse yleiset kustannukset äidillä ja isällä tuon laatikon summien mukaisesti. Tämän jälkeen voit merkitä lasten erityiset kustannukset kummallakin vanhemmallaan sen mukaan miten vanhemmat näitä kustannuksia maksavat. Sen jälkeen on vuorossa lasten osuus vanhempien asumiskuluista, johon on valmiiksi lasketut määrät seuraavassa oikealla olevassa laatikossa riippuen lasten määrästä. Valitse oikea rivi ja merkitse laatikossa lasketut kulut kummallekin vanhemmalle. Sen jälkeen merkitse lapsilisät sille vanhemmalle, jolle lapsilisät maksetaan. Tässä ei oteta vielä huomioon mahdollista yksinhuoltajakorotusta.

Tämän jälkeen on vuorossa vanhempien elatuskykyjen laskentaosio. Merkitse taulukkoon molempien vanhempien nettotulot ja mahdollisesti saamat yksinhuoltajakorotukset. Tämän jälkeen tulevat yleiset kustannukset, jotka on kirjattu tämän kohdan oikealla puolella olevaan apulaatikkoon. Asumiskulut ilman lasten osuutta elatuslaskuri laskee oikeaan kohtaan automaattisesti. Mikäli vanhemmilla on muita hyväksyttäviä kuluja kuten opintolainojen hoitokulut taikka mahdollisesti auton käyttökulut (jos ne ovat hyväksyttävät), niiden yhteissumma merkitään muihin hyväksyttäviin kuluihin. Tähän tulee myös mahdollinen vanhemman muu elatusvelvollisuus, josta on tarkempia ohjeita laskentataulukon oikealla puolella.

Tämän jälkeen elatuslaskuri kertoo viimeisellä rivillä laskennallisen tasauksen määrän. Plusmerkkinen summa tarkoittaa tässä maksuvelvollisuutta, eli sen vanhemman jolla on plusmerkkinen summa tulisi laskennallisesti maksaa toiselle vanhemmalle tasausta elatuksen muodossa tämän verran kuukausittain per lapsi.

Mikäli tästä tulee kysyttävää, haluat tietää aiheesta enemmän, tai haluat edistää elatusasiaa sovittelun tai tuomioistuimen kautta, ota yhteyttä!