Suomessa lähtökohtana eron jälkeen on, että lapsi pysyy vanhempiensa yhteishuollossa. Yhteishuolto tarkoittaa pääsääntöisesti sitä, että lasta koskevissa asioissa tarvitaan molempien vanhempien suostumus. Tästä on joitain poikkeuksia, mistä lisää seuraavassa kirjoituksessa. Mikäli toinen vanhemmista haluaa lapsen yksin omaan huoltoonsa, eikä tästä päästä vanhempien kesken sopimukseen (joka tulee vahvistaa lastenvalvojalla), asia voidaan ratkaista toisen tai molempien vanhempien hakemuksesta tuomioistuimessa. Tällöin kysymykseen voi tulla myös tehtävänjakomääräys.
Tehtävänjakomääräys on lapsen huollossa vähemmän tunnettu välimuoto, jota käytetään tilanteissa, joissa huoltajat eivät pääse yhteisymmärrykseen tietyistä lapsen asioista. Tuomioistuin voi tällaisessa tapauksessa antaa hakemuksesta huollon osalta tehtävänjakomääräyksen lapsenhuoltolain (LHL, 361/1983) 9.4 §:n mukaisesti (viimeinen kappale). Tällöin toiselle huoltajista annetaan oikeus päättää tietystä asiasta yksin, mutta huolto säilyy silti yhteishuoltona. Tämä on joissain tilanteissa hyvä ja molempia vanhempia sekä lasta huomioiva ratkaisu, etenkin silloin kun huoltajuusasia on kärjistynyt tai kärjistymässä arvovaltakysymykseksi. Tehtävänjakomääräys antaa molemmille vanhemmille mahdollisuuden pysyä lapsen huoltajina.
Tehtävänjakomääräys kuitenkin aiheuttaa edelleen jonkin verran käytännön ongelmia. Joitain tietojärjestelmiä ei ole kehitetty niin, että niissä olisi huomioitu mahdollisuutta tehtävänjakomääräykseen, vaan niissä vanhempi on joko huoltaja kaikilla oikeuksilla taikka ei ole huoltaja, jolloin hän ei voi hoitaa lapsen asioita vaikka näin olisi tehtävänjakomääräyksessä määrätty. Tämä aiheuttaa etenkin sähköiseen asiointiin tällöin ylimääräisiä haasteita, mitä lainsäätäjä ei ole missään nimessä tarkoittanut. Järjestelmät kuitenkin kehittyvät koko ajan, ja tätäkin asiaa on otettu pienin askelin enemmän järjestelmien jatkokehityksessä huomioon.
Mikäli sinulla on kysyttävää lasten huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen tai elatukseen liittyen, niin ota rohkeasti yhteyttä niin tehdään asiassa maksuton tilannekartoitus, jonka pohjalta saat juridisen arvion tilanteestasi sekä selkeän tarjouksen asian hoitamisesta.