Siirry suoraan sisältöön

Some-jättien vastuu ja valta

sosiaalinen media sananvapaus

Helsingin Sanomat uutisoi 8.2.2021, että Facebook alkaa poistaa vääriä väitteitä rokotteista. Tämä on toki hyvä asia sinänsä, että kaikkein hurjimmille salaliittoteorioille ei ole enää tilaa Facebook-alustalla. Vaikka olen iloinen, että ihmisten ja yhteiskuntien terveydelle vaaralliset väitteet saavat nyt kyytiä, niin olen kuitenkin myös hieman huolissani. Huoli johtuu siitä, että some-jäteillä on paljon valtaa siihen, miten me ajattelemme mistäkin. Tällä kertaa tuntuu hyvältä, koska terveydelle haitalliset väitteet saavat lähteä. Mutta mikään ei estä näitä yrityksiä poistamasta ihan mitä tahansa, kyseessähän on heidän omistamansa alusta. Me käyttäjät vaan luomme sinne sisällön.

Ajan mittaan yhä enenevässä määrin nämä karsimiset tapahtuvat tekoälyn avulla. Kun nyt suurempi joukko, joskin pieni joukko sekin, päättää, mitkä sisällöt saavat lähteä, jatkossa päätöksen tekee yhä useammin algoritmi. Algoritmin tekijöinä on taasen vieläkin pienempi määrä ihmisiä, jotka siis päättävät, mitä asioita maailmanlaajuisesti saa julkaista. Joitain vuosikymmeniä eteenpäin, jos niinkään paljon, algoritmit oppivat itse muuttamaan rajoituksia tilanteen kehittyessä. Tällöin me emme ole enää määrittelemässä sananvapauden käyttämisen rajoja, vaan sen tekevät koneet. Tämä on erittäin pelottava tulevaisuudennäkymä.

Jo nyt algoritmit ohjaavat sitä, mitä sisältöä kukin meistä näkee. Olemme jo tavallaan mukautuneet siihen, että kone kertoo meille, millaisesta sisällöstä me pidämme. Alunperin ajatus oli varmasti se, että kone oppisi tarjoamaan jokaiselle suoraan haluttua sisältöä, mutta käytännössä algoritmeja on kehitelty niin, että klikkausten määrän lisääminen ja mainostulot ovat olleet etusijalla. Joku voisi sanoa, että sehän tarkoittaa haluttua sisältöä. Tosiasiassa näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan se on tarkoittanut ajatusten ja ideologioiden siiloutumista. Samanmieliset saavat sellaista sisältöä, joka vahvistaa jo ennestään vahvoja ennakkokäsityksiä ja ennakkoluuloja. Klikkaukset johtavat yhä syvemmälle kaninkoloon.

Sen sijaan, että some-jätit karsisivat sisältöä omien yhteisönormiensa mukaisesti, niiden pitäisi toimia tarkemmin paikallisen lainsäädännön mukaisesti. Esimerkiksi EU:n alueella on melko yhtenevät sananvapauteen ja sen rikosoikeudelliseen rajoittamiseen liittyvät säädökset, joten ei olisi välttämättä tarpeen edes huomioida yksittäisten EU-maiden säädösten yksityiskohtia. Jos näiden yritysten on mahdollista noudattaa Kiinan hallituksen ehtoja ja rajoituksia, niin ei liene sen vaikeampaa noudattaa EU-maiden yleisiä sananvapauden käyttämiseen liittyviä rajoituksia. Jostain syystä kuitenkin edelleen vaikkapa kansanryhmää vastaan kiihottaminen ei aina riko Facebookin yhteisönormeja.

Olisikin ehdottoman tärkeää, että nämä some-jätit saataisiin noudattamaan paikallista lainsäädäntöä kaikessa toiminnassaan. Sinänsä kymmenien miljardien vuosituloksella tämä olisi varmasti mahdollista toteuttaa. Toistaiseksi sellaista ei ole kuitenkaan näiltä yhtiöiltä vaadittu, koska sen on katsottu olevan liian hankalaa. Ehkä nyt on oikea hetki saada tarvittava muutos aikaan, ennen kuin on liian myöhäistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *