Siirry suoraan sisältöön

Maskipakko – vai eikö edelleenkään?

Tänään VR ja HSL ilmoittivat, että heidän liikenteessään on huomisesta alkaen maskipakko. Ensimmäinen ajatus oli, että vihdoinkin tehdään niitä ensimmäisiä ja vähiten perusoikeuksia rajoittavia toimia, joita olisi pitänyt tehdä jo pitkän aikaa.

VR ja HSL kuitenkin ilmoittivat samalla, että maskittomia vain ohjeistetaan käyttämään maskia. Uutisissa jopa todettiin, että maskia ei tarvitse käyttää, kunhan vain vetoaa terveydellisiin syihin. Maskittomia ei myöskään poisteta liikennevälineestä. Eli käytännössä olemme edelleen tilanteessa, että käytössä on maskisuositus.

On käsittämätöntä, että samalla kun puhutaan siitä, että valtioneuvoston työkalupakissa on ulkonaliikkumiskielto ja muita vakavasti perusoikeuksiin kajoavia toimia, ja näiden käyttöönottoa myös aktiivisesti suunnitellaan, maskipakon kaltaisiin kevyisiin toimiin ei ole vielä täysipainoisesti ryhdytty.

Maskipakkoa voisi perusoikeudellisesti verrata turvavyöpakkoon ja liikennevälineestä poistamista maskin käyttämättömyyden vuoksi liputta matkustavan poistamiseen. Jostain syystä maskipakko on kuitenkin koettu Suomessa vaikeaksi. Helpompaa on ollut miettiä kovempia toimia, samalla kun toivotaan, että kansalaiset käyttävät kevyempiä keinoja vapaaehtoisesti.

Myöskin jos verrataan maskipakon ja ulkonaliikkumiskiellon todellista vaikutusta koronan (tai minkä tahansa muun viruksen) leviämiseen, niin maskipakko on paitsi perusoikeudellisesti huomattavasti kevyempi keino, myös paljon tehokkaampi kuin ulkonaliikkumiskielto.

Kaikissa perusoikeuksien rajoittamisissa on pääsääntönä se, että kaikki kevyemmät keinot on aina ensin käytettävä täysimääräisesti ennen kuin lähdetään käyttämään raskaampia keinoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *