Siirry suoraan sisältöön

Lakiblogi

Ylläpidämme LEXEL Lakiasiaintoimiston erikoistumisaloihin liittyvää blogia. Suurin osa artikkeleista koskee perheoikeudellisia asioita, mutta ajoittain julkaisemme artikkeleita myös ajankohtaisista perusoikeudellisista tai sopimusoikeudellisista kysymyksistä.

lexel lakiblogi

Artikkelit

andre-taissin-Dc2SRspMak4-unsplash_edited

Elatuskanne vuoroasumisessa

Vuoroasuminen määritellään hallituksen esityksen (HE 88/2018 vp) sivulla 20 lähtökohtaisesti tilanteeksi, jossa lapsi asuu vähintään 40 prosenttia kalenterivuodesta toisen vanhempansa luona. Lapsi voi kuitenkin asua virallisesti vain yhdessä osoitteessa, ja…
annie-spratt-Pp2XOLkS5Jg-unsplash_edited

Elatustuki lapselle

Elatustuki on elatustukilain (580/2008) mukainen lapsen oikeus saada Kelalta tukea seuraavissa elatustukilain 6 §:ssä mainituissa tilanteissa: 1) elatusvelvollinen on laiminlyönyt elatusavun maksamisen; 2) elatusapua ei ole vahvistettu maksettavaksi elatusvelvollisen puutteellisen…
sebastian-pandelache-rUPtsL7NeYo-unsplash_edited

Tapaamisoikeus eron jälkeen

Mitä vaihtoehtoja tapaamisoikeuden osalta on eron jälkeen? Mitkä ovat eri vaihtoehtojen edellytykset? Mitkä vaihtoehdot toimivat missäkin ikävaiheessa ja ovat lapsen edun mukaisia? Alle 1-vuotias Alle 1-vuotiaan lapsen osalta on tärkeää,…
luke-michael-EOwsjoz6MCk-unsplash

Lapsen huolto, asuminen ja tapaamisoikeus

Lapsen huoltoa, asumista ja tapaamisoikeutta koskevissa asioissa on toisiinsa vahvasti liittyviä elementtejä, jotka käsitellään tietynlaisen logiikan kautta lapsen etu edellä. Tässä artikkelissa käsittelemme näiden elementtien riippuvuussuhteita yleisesti tuomioistuimen päätöksentekoprosessissa. Näissä…
annie-spratt-kZO9xqmO_TA-unsplash_edited

Lapsen etu – mitä se tarkoittaa?

Lapsen etu on esillä jokaisessa lapseen liittyvässä riita-asiassa. Molemmat vanhemmat esittävät usein omien vaatimustensa perusteeksi nimenomaan lapsen edun. Miten voi siis olla, että vaatimukset voivat silti olla täysin päinvastaisia? Mikä…
andriyko-podilnyk-yhk_zsfgw0g-unsplash_edited

Sovittelu – miten valmistaudun?

Tuomioistuinsovittelu, tai virallisemmalta nimeltään asiantuntija-avusteinen huoltoriitojen sovittelu (tai lyhyemmin follo-sovittelu), on iso mahdollisuus hoitaa asiat kerralla kuntoon. Tämän vuoksi sovitteluun ei kannata lähteä valmistautumatta ja miettimättä asioita etukäteen. Toki kaikkein…
jimmy-conover-_hdO_l751fE-unsplash_edited

Follo-sovittelu

Tuomioistuinsovittelu huoltoriidoissa, eli ns. follo-sovittelu, on erittäin tärkeä vaihtoehto oikeudenkäynnille. Sovittelulla voidaan parhaassa tapauksessa välttää kokonaan ja heti alkuunsa asian kärjistyminen ja tuomioistuinkierre huoltoriidassa. Sovittelu perustuu riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon…
caroline-hernandez-g5NjiLFgYy8-unsplash_edited

Olosuhdeselvitys lapsiasiassa

Mikä on olosuhdeselvitys? Lapsenhuoltolain 16 §:n mukaan tuomioistuimen tulee lapsen huolto- ja tapaamisoikeutta koskevassa riidassa hankkia tarvittaessa olosuhdeselvitys sosiaalilautakunnalta eli hyvinvointialueelta. Selvityksen tarkoitus on hankkia tuomioistuimelle päätöksen tueksi mahdollisimman neutraalia…
marina-vitale-t809JJ6r9KA-unsplash_edited

Narsisti tai psykopaatti erossa

Kaikkein vaikeimpiin eroon liittyviin oikeustapauksiin sisältyy usein myös jonkinlaisia persoonallisuushäiriöitä. Usein näissä tilanteissa vanhemmasta löytyy jonkinasteisia narsistisia piirteitä, mutta silloin tällöin jopa psykopaattisia piirteitä. On kuitenkin varottava tekemästä pelkästään sosiaalisten…
Selaa artikkelien arkistoa:

Olemme täällä sinua varten

Ota yhteyttä niin tehdään maksuton tilannekartoitus