Siirry suoraan sisältöön

Lapsen huolto, asuminen ja tapaamisoikeus

Lapsen huolto, asuminen ja tapaamisoikeus

Lapsen huolto ja tehtävänjakomääräys

Suomessa lähtökohtana on se, että lapsi on eron jälkeenkin vanhempiensa yhteishuollossa eli lapsen huolto on yhteinen. Tätä voidaan muuttaa vanhempien sopimuksella, jonka vahvistaa joko lastenvalvoja tai tuomioistuin, taikka haastehakemuksella tuomioistuimeen, joka tekee asiassa oman ratkaisunsa.

Lapsen huollon osalta on huomattava, että on olemassa myös vähemmän tunnettu välimuoto, jota käytetään tilanteissa, joissa huoltajat eivät pääse yhteisymmärrykseen tietyistä lapsen asioista. Tällöin tuomioistuin voi antaa hakemuksesta huollon osalta tehtävänjakomääräyksen lapsenhuoltolain (361/1983) 9.4 §:n mukaisesti (viimeinen kappale), jossa toiselle huoltajista annetaan oikeus päättää tietystä asiasta yksin, mutta huolto säilyy muuten yhteishuoltona. Yhteinen huolto ja tehtävänjakomääräys ovat joskus hyvä yhdistelmä.
 

Lapsen asuminen ja tapaamisoikeus

Lapsen asumisen ja tapaamisoikeuden osalta on valtavasti erilaisia ratkaisuja. On toki yleisesti käytössä olevia ratkaisuja, mutta loppujen lopuksi jokaisella lapsella ja hänen vanhemmillaan on oma yksilöllinen tilanteensa, joiden mukaan lapsen kannalta paras ratkaisu pitää löytää. Näihin ei ole mitään yhteismitallista tai yleistä ratkaisua.

Asumisen osalta on yleistä, että lapsi asuu pääasiassa toisen vanhempansa luona ja tapaa sitä vanhempaa, jonka luona ei asu. Myös vuoroasuminen on yleistä, jolloin lapsi asuu useimmiten tasan vuoroviikoin vanhempiensa luona. Tosin tällöinkin Suomen lainsäädännön mukaan pitää edelleen sopia, että lapsi asuu virallisesti toisen vanhemman luona. Kahta osoitetta ei voi olla.

Yleistä on, että ensiksimainitussa tapauksessa etenkin pienemmän lapsen osalta oikeus tavata toista vanhempaa vahvistetaan joka toiselle viikonlopulle sekä yksittäiselle arkipäivälle niinä viikkoina, jolloin ei ole viikonlopputapaamista. Jälkimmäisessä on toki yleistä, että vaihto vanhemmalta toiselle tapahtuu tiettynä viikonpäivänä, esimerkiksi sunnuntai-iltaisin.

Sovinnon tärkeys

Kuten muissakin lapsiasioissa, kehotan aina vanhempia pyrkimään löytämään yhteisymmärryksessä parhaan ratkaisun lapsen kannalta. Lapsen huolto on kaikkein ensimmäisin asia, josta pitää sopia. Autan tällaisissa neuvotteluissa, joita voidaan käydä myös osapuolien kanssa erikseen. Jos asia kuitenkin joudutaan viemään tuomioistuimeen, autamme toki siinäkin.

Ota yhteyttä, niin tehdään maksuton tilannekartoitus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *