Siirry suoraan sisältöön

Lapsen oikeuksien päivä

lapsen oikeuksien päivä

Tänään 20.11.2023 on lapsen oikeuksien päivä, jonka tarkoituksena on muistuttaa lasten asemasta ja lasten hyvinvoinnin edistämisen tärkeydestä kaikkialla maailmassa. Tänään on hyvä päivä muistuttaa myös itselle siitä, että lapsiin liittyvissä perheoikeudellisissa asioissa lasten hyvinvoinnin edistäminen on aina ensisijaista.

Suomen lainsäädännössä lapsen edun ensisijaisuus on hyvin määritelty. Tosin vanhempien käsitys lapsensa edusta on useimmiten se josta tuomioistuimissa kiistellään. Lasten etu ei ole toki koskaan täysin selvä mitä se missäkin tilanteessa tarkoittaa, mutta lasten edun mukaiseen lopputulokseen on aina pyrittävä siitäkin huolimatta. Tässä asiantuntevan asiamiehen rooli on erittäin tärkeä, kun vaatimuksia suhteutetaan lasten yksilöllisiin tarpeisiin, lainsäädäntöön ja oikeuskäytäntöön, ja etenkin kun asiassa haetaan sovinnollista ratkaisua.

Mitä lapsen etu sitten käytännössä tarkoittaa? Miten tämä etu voidaan määritellä? Miten on mahdollista, että käsitys tästä voi olla vanhempien välillä niin erilainen? Lapsenoikeudet.fi-sivustolla nostetaan lasten edun harkintaan ja arviointiin lapsen oikeuksien komitean yleiskommentti, jonka mukaan ”huomiota tulisi kiinnittää lapsen omiin näkemyksiin, lapsen identiteettiin ja taustaan, perheen ja perhesuhteiden vaalimiseen, lapsen huoltoon, suojaamiseen ja turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin, lapsen haavoittuvaan asemaan, lapsen terveyteen sekä lapsen koulutukseen”. Lisäksi sivustolla nostetaan komitean huomautus, ”ettei lapsen etua saa käyttää perusteena kieltää lapselle sopimuksessa turvattuja oikeuksia”. Nämä ovat tärkeitä elementtejä kun lasten etua arvioidaan tuomioistuimessa.

Lapsen edun arvioinnissa tulee siis toimia kuten muidenkin perusoikeuksien arvioinnissa, eli siten, että kaikki perusoikeudet toteutuvat mahdollisimman laajasti. Tämä on kuitenkin käytännössä helpommin sanottu kuin tehty. Esimerkiksi jotkin oikeuskäytännöt saattavat joissain tilanteissa muodostua lapsen edun vastaiseksi, jolloin asiamiehen tulee olla hereillä ja tuoda tätä näkökantaa esille. Joskus vanhemmat ja heidän asiamiehensä saattavat vaatia jotain lapsen edun vastaista lapsen etuun vedoten, kuten vaikkapa pienen lapsen tapaamisoikeuden laajuuteen taikka huoltomuotoon liittyen. Silloin kun nämä vaatimukset saavat tukea oikeuskäytännöstä, asiassa tulee mahdollisimman selkeästi tuoda esille juuri tämän lapsen yksilölliset tarpeet, jotta lapsen etu toteutuu tässä yksilöllisessä tapauksessa mahdollisimman hyvin.

Jos sinulla on lapsiasioihin liittyviä kysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä tai varaa aika maksuttomaan tilannekartoitukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *