Siirry suoraan sisältöön

Lapsi eron keskellä

lapsi erossa

Kun yhteiselämä päättyy, se päättyy usein toisen vanhemman haluamatta, ja lapsi ei vanhempiensa eroa etenkään halua. Eroon liittyy siksi paljon erilaisia kielteisiä tunteita, jotka on hyvä tiedostaa, ja joiden käsittelemiseen on hyvä tarvittaessa pyytää apua. Lapsi on kaikkein ikävimmässä tilanteessa, mutta lapsi kuitenkin selviää vanhempiensa erosta joskus jopa paremmin kuin vanhemmat itse. Pahimmissa tilanteissa toinen tai jopa molemmat vanhemmat yrittävät kanavoida kielteisiä tunteitaan lapsen kautta, jotta saisivat myös lapsen vihaamaan toista vanhempaa. Viimeistään tässä vaiheessa olisi hyvä pysähtyä miettimään omaa toimintaa vanhempana. On hyvä yrittää ymmärtää, mitä lapsi kokee, vaikka itselläkin vanhempana tilanne ottaa koville.

Silloin tällöin näkee myös asiamiehissä tietynlaista vanhakantaista ajattelua, jossa pääasia on oman päämiehen voitto hinnalla millä hyvänsä. Toki asiamies ajaa päämiehensä asiaa, se on selvä, mutta perhejutuissa asiamiehen rooli on tätä huomattavasti laajempi. Asioissa, joihin liittyy lapsia, tulee huomioida kaikessa toiminnassa ennen kaikkea lapsen edun toteutuminen. Tämän vuoksi pidän aina ensisijaisena tavoitteena sovun löytymistä riidan eskaloimisen sijaan. Silloin kun vanhempien riidat eskaloituvat ja lopulta muuttuvat kroonisiksi, lapsi on joutunut kärsimään ja tulee kärsimään aivan turhaan. Silloin kun riidat saadaan vähitellen sovittua ja tulevaisuus näyttää sovinnollisemmalta, niin lapsi voi alkaa sopeutua uuteen arkeen ja voi elää vanhempien erosta huolimatta mahdollisimman tasapainoista elämää.

Asiamiehen rooli on tässä siinä mielessä olennainen, että riidanhaluinen asiamies voi toki kanavoida omia tuntemuksia toiselle vanhemmalle paremmin, mutta lapsi jää tällaisessa väistämättä jalkoihin ja riidat eskaloituvat. Sovinnollisempi asiamies, joka ymmärtää eroriidan dynamiikan, osaa sovitella, ja ymmärtää lapsen tilanteen, on pidemmällä tähtäimellä etenkin lapsen kannalta paljon parempi vaihtoehto. On selvää, että jos lapsi saisi valita, hän valitsisi sovinnollisemman asiamiehen. Tuskin kukaan vanhempi oikeasti haluaa vahinkoa lapselleen, vaikka eroriidoissa näin silloin tällöin käykin. Hyvä asiamies on investointi lapseen ja lapsen tulevaisuuteen. Sovinnon löytyminen myös maksaa lopulta vähemmän. Kroonistuneet eroriidat maksavat ajan myötä useita kymmeniä tuhansia euroja.

Mikäli sinulla on eroon liittyviä juridisia kysymyksiä, niin varaa aika maksuttomaan tilannekartoitukseen tai ota yhteyttä muulla tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *