Siirry suoraan sisältöön

Lastenvalvoja-ajat kortilla

lastenvalvoja

Ainakin joillain uusilla hyvinvointialueilla lastenvalvoja-aikoja on ollut kovin vaikea saada. Esimerkiksi Espoo / Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on ollut vaikeuksissa ja lastenvalvoja-aikoja on saatu vasta noin 5 kuukauden päähän. Lastenvalvojan tulisi olla se matalan kynnyksen paikka, johon pääsisi sopimaan lapsiin liittyvät asiat suhteellisen nopeasti. Nyt vaikuttaa siltä, että tuomioistuinsovitteluun pääsee jo nopeammin.

Tämä on monella tapaa ongelmallista. Paitsi että joissain tapauksissa asiat siirtyvät lastenvalvojan jonosta tuomioistuinsovittelujonoon, asioiden sopimatta jättäminen noin ylipäätään aiheuttaa riitojen kärjistymistä ja niiden siirtymistä tuomioistuimeen. Ja asioiden sopimisen venyminen ei ole lasten edun mukaista.

Olisi toki hyvä, jos hyvinvointialueet saisivat asiat kuntoon pian. Lastenvalvoja on tärkeä taho siinä mielessä, että se on – tai sen kuuluisi olla – matalan kynnyksen paikka vanhempien välisten sopimusten vahvistamiseen. Jos vanhemmat haluavat vain vahvistaa heidän keskenään sopimansa, niin tällaisessa tapauksessa lastenvalvoja toimii nykytilanteessakin vielä riittävän nopeasti. Mutta jos vanhemmilla ei ole yhteisymmärrystä ja lastenvalvojalle mennään vasta keskustelemaan, niin asia on toinen. Tällöin vanhempien on hyvä arvioida ennakkoon, millaiset mahdollisuudet ovat sovintoon lastenvalvojalla, joka ei lähtökohtaisesti ole sovittelija. Toinen hyvä vaihtoehto kun on myös tuomioistuinsovittelu, jos asia vaikuttaa siltä, että siinä ei päästäisi vanhempien kesken sopimukseen lastenvalvojalla. Kolmas hyvä vaihtoehto on sovittelu lakimiehen kanssa tai lakimiesten välityksellä.

Olemme siis tilanteessa, jossa lastenvalvojalla ei kannata käydä vain kokeeksi, ainakaan jos haluaa mahdollisimman hyvän ratkaisun asiaan mahdollisimman nopeasti. Tilanne ei ole ainakaan nopeasti muuttumassa, joten vanhempien tulee olla tässä itse aktiivisia. Jos vanhemmat toteavat, että he eivät ilman ulkopuolista apua pääse sovintoon, niin lastenvalvoja ei ehkä olekaan paras vaihtoehto, vaan tuomioistuinsovittelu eli ns. Follo-sovittelu on parempi vaihtoehto. Siihen on hyvä ottaa sellainen asiamies mukaan, joka osaa sovitella.

Mikäli sinulla on lapsiasian sovitteluun tarvetta tai kysyttävää, ota yhteyttä. Voit myös varata ajan maksuttomaan tilannekartoitukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *