Moni asiakkaistani on ollut hämmästynyt siitä, että ei ollut saanut lastenvalvojalta tarvitsemaansa apua, tai että lastenvalvoja oli vaikuttanut puolueelliselta, tai että lastenvalvoja oli antanut väärää tietoa vaikkapa vuoroasumisen elatusvastuun osalta.
Lastenvalvojan tehtävänä näissä lapsiin liittyvien sopimusten vahvistamisessa on vain ja ainoastaan vanhempien saavuttaman sovinnon vahvistaminen. On jokaisen lastenvalvojan oman kiireen ja aktiivisuuden varassa miten paljon neuvoja he voivat antaa. Välttämättä jokainen lastenvalvoja ei ole täysin perillä tuoreimmasta oikeuskäytännöstä vaikkapa vuoroasumisen suhteen. Heidän tehtävänään on sovinnon vahvistaminen, sekä tämän yhteydessä sen arvioiminen, onko vanhempien saavuttama sovinto lapsen edun mukainen.
Jos siis vanhemmat ovat erimielisiä lapseen liittyvän sopimuksen sisällöstä, lastenvalvoja ei ole tätä asiaa vanhempien puolesta ratkaisemassa taikka välttämättä edes neuvomassa miten asia tulisi sopia. Lastenvalvoja ei myöskään ole sovittelija joka pyrkisi ainakaan aktiivisesti löytämään vanhempien välille sovintoa. Sen vuoksi jos vaikkapa toinen vanhemmista on tuonut mukanaan jonkun oman ehdotuksensa sovinnoksi, lastenvalvoja varmastikin kysyy toiselta vanhemmalta onko hän valmis tämän hyväksymään. Tämä ei ole puolueellisuutta, vaan kyse on vain siitä, että lastenvalvojat ovat keskittyneet vain vahvistamaan vanhempien välisiä sopimuksia.
Vaikuttaakin aika yleiseltä väärinymmärrykseltä lastenvalvojan roolista, että se nähdään tavallaan yhtenä sovitteluvaihtoehtona. Toki osa lastenvalvojista varmastikin tekee ihan aidosti myös sovittelua vanhempien välillä ja näin vanhemmat saavuttavat lasten kannalta hyvän ratkaisun, jonka lastenvalvoja sitten vahvistaa. Mutta on tärkeää ymmärtää, että ensisijaisesti lastenvalvoja on näissä sopimuksissa se taho joka tuomioistuimen ohella vahvistaa vanhempien välille lapseen liittyviä sopimuksia ja tekee niistä lainvoimaisia.
Jos vanhemmat ovat erimielisiä sopimuksen sisällöstä eivätkä näin pääse lastenvalvojalla keskenään sovintoon, seuraava vaihe on tuomioistuinsovittelu eli ns. Follo-sovittelu. Folloissa on saavutettu hyviä tuloksia ja siellä on hyvä olla kummallakin vanhemmalla sovitteluun kykenevä asiamies mukana. Vanhempien ja heidän asiamiestensä lisäksi Follossa on sovitteluun erikoistunut käräjätuomari sekä sosiaalityöntekijä, jonka roolina on toimia asiantuntija-avustajana. Follossa vanhemmat saavat puhua vapaasti pelkäämättä mahdollisia oikeudenmenetyksiä, ja tavoitteena on saavuttaa sovinto vanhempien välille lapsen etu edellä. Mikäli asia jää edelleen riitaiseksi Follossa, niin se voidaan siirtää lopulta tuomioistuimen ratkaistavaksi. Tällöin tuomari vaihtuu toiseen, sillä mitään Follossa sanottua ei saa käyttää tuomioistuinkäsittelyssä.
Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli sinulla on kysyttävää lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen tai elatukseen liittyen!