Siirry suoraan sisältöön

Sovittelu edellä

Vuosi 2022 on päättymäisillään ja jouluaskareet monilla jo pitkällä. Eroperheissä kuitenkin joulu on aina hieman erilainen siinä mielessä, että esimerkiksi toinen vanhemmista saattaa viettää joka toisen joulun kokonaan ilman lapsia, ja uusperheen tilkkutäkissä ydinperheen joulutunnelmaa voi olla välillä vaikea saavuttaa. Eron jälkeen pariskunnilla on kuitenkin usein hyviä ratkaisuja arjen sujumiseen, kunhan pettymykselle, vihalle, katkeruudelle ja siitä mahdollisesti seuraavalle kostonhalulle ei anneta valtaa. Tavoitteena voi olla hyvä ero ja tällöin etenkin lasten asiat sovitaan lasten etua ajatellen, vanhempien omat henkilökohtaiset toiveet toissijaisena. Sovittelu on myös minulle asiamiehenä ensisijainen tehtävä, ja pyrin aina miettimään asioita lapsen edun kannalta. Vanhempien sovinnollinen asenne edistää myös lapsen hyvinvointia, sillä lapsi aistii erimielisyydet ja joutuu riidoissa hankalaan välikäteen.

Vuonna 2022 noin kaksi kolmasosaa päättyneistä toimeksiannoistani päättyivät sovintoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sovittelu olisi johtanut päämieheni (tai hänen lapsensa) kannalta huonoon lopputulokseen. Sovittelussa on tärkeää pitää mielessä molempien vanhempien tavoitteet ja tältä pohjalta pyrkiä sovittamaan nuo tavoitteet lapsen kannalta parhaaksi mahdolliseksi kompromissiksi. Toki sovintoon pääseminen edellyttää molemmilta joustavuutta. Ei ole sovintoa, jossa kaikki menee toisen osapuolen sanelun mukaisesti. Tällaistakin asennetta on toki silloin tällöin tullut vastaan, ja nämä etenevät sitten istuntokäsittelyyn. Nämä tapaukset johtavat toisinaan myös pitkiin ja kroonistuneisiin oikeusriitoihin, jotka ovat paitsi kalliita myös raskaita kaikille osapuolille. Etenkin lapselle.

Sovittelu on siis tärkeä osa lapsioikeusjuristin työkalupakkia. Se vaatii asiamieheltä näkemystä lapsen edun sisällöstä kussakin yksittäistapauksessa, kykyä saavuttaa vastapuolen luottamus aidosta pyrkimyksestä tuohon lapsen edun mukaiseen ratkaisuun, kykyä kuunnella ja omaksua uutta tietoa nopeasti, mielikuvitusta luovien sovintoratkaisujen esittämiseen, sekä kunnioittavaa käytöstä kaikkia neuvotteluosapuolia kohtaan. Tämä vaatii asiamieheltä siis paljon enemmän kuin oikeudenkäynti. Sovittelu edellyttää kokemusta neuvottelemisesta sekä muiden ihmisten sanomisten ja eleiden tulkitsemiskykyä, eli kykyä asettua toisen asemaan. Samalla on kuitenkin pidettävä mielessä sekä oman päämiehen tavoitteet että lapsen edun mukainen ratkaisu.

Näillä sovinnollisilla mietteillä toivotan kaikille hyvää ja rauhallista joulua! Pidän 23.-29.12.2022 vapaata, mutta vastaan tarvittaessa sähköposteihin joskin tavallista pidemmällä viiveellä. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *