Siirry suoraan sisältöön

Sovittelu – miten valmistaudun?

Tuomioistuinsovittelu, tai virallisemmalta nimeltään asiantuntija-avusteinen huoltoriitojen sovittelu (tai lyhyemmin follo-sovittelu), on iso mahdollisuus hoitaa asiat kerralla kuntoon. Tämän vuoksi sovitteluun ei kannata lähteä valmistautumatta ja miettimättä asioita etukäteen. Toki kaikkein tärkein asia sovittelussa on oma asenne, jonka tulee olla avoin ja rakentava. Sovittelupäivän aikana on erilaisia vaiheita, joskin jokainen sovittelu on omanlaisensa ja muovautuu sovitteluun osallistuvien mukaan puheenjohtajan johdolla.

Miten minun pitää sitten valmistautua, että sovittelu onnistuu? Tässä on hyvä miettiä jo etukäteen valmiiksi päivän aikana käsiteltäviä asioita, mutta tästä huolimatta pitää avoin mieli kaikesta mitä sovittelun aikana tulee esille. Sovittelupäivän aikana tapahtuu ainakin seuraavaa:

  1. Sovittelua vetävä sovitteluun erikoistunut tuomari kertoo yleisesti sovittelusta ja päivän kulusta, sekä usein myös sovittelun säännöistä, joista tärkein on oikeastaan se, että annetaan jokaisen puhua eikä puhuta päälle. Yleensä aamupäivän aikana käydään läpi molempien vanhempien huolia, pelkoja ja toiveita sekä monessa tapauksessa myös molempien tai ainakin toisen vanhemman kokemuksia eroon liittyen. Tässä vaiheessa on tärkeä antaa toisen puhua ja yrittää ymmärtää asiat toisenkin kannalta. Luottamusta lisää myös se, jos kykenee myöntämään omat virheensä, puolin ja toisin, ja sanomaan sen myös ääneen.
  2. Molemmat vanhemmat kertovat omat tavoitteensa sovinnon suhteen, ja ne kirjataan yleensä fläppitaululle, jotta ne ovat koko ajan nähtävillä. Sovittelu on siinä mielessä erilaista kuin tuomioistuimen riitaprosessi, että siinä voi rehellisesti ja vapaasti tuoda esille omia ajatuksiaan. Riitaprosessissa yleensä molempien vaatimukset ovat omissa ääripäissään, ja asian lopullinen ratkaisu on jossain siinä välissä. Sovittelussa voidaan avoimesti lähteä siitä, mihin kumpikin on valmis sovinnon aikaansaamiseksi. Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että jos sovintoon ei lopulta päästä, toinen osapuoli ei saa käyttää riitaprosessissa sinua vastaan sitä mitä olet sovittelussa sanonut tai ehdottanut.
  3. Kun keskusteluja käydään päivän mittaan, sovittelu voi mennä välillä myös hieman solmuun tai umpikujaan. Tähän voi olla myös syynä jokin sellainen asia, jota toinen osapuoli ei ole halunnut ääneen sanoa toisen osapuolen kuullen. Tällaisten solmujen avaamiseksi puheenjohtaja saattaa ehdottaa erilliskeskusteluja, joissa puheenjohtaja ja asiantuntija-avustaja kuulevat vanhempia erikseen (toki oman avustajan kanssa). Tällöin molemmat vanhemmat voivat tuoda esille sellaisiakin asioita, joita eivät toisen vanhemman kuullen ole halunneet sanoa, ja näistä voidaan keskustella erikseen. Nämä keskustelut ovat luottamuksellisia, joten näissä ilmi tulevia seikkoja ei ainakaan ilman henkilön suostumusta kerrota, kun erilliskeskusteluista palataan taas yhteiseen keskusteluun.
  4. Kun aamupäivä on usein jo käytetty menneiden läpikäymiseen ja omiin toiveisiin, niin etenkin iltapäivällä näkökulma vaihtuu kokonaan menneestä tulevaan, eli sovittelu siirtyy kohti sen varsinaista tavoitetta. Tavoitteena on saada aikaan sopimus tulevasta, eli miten asiat hoidetaan tästä eteenpäin. Tässä vaiheessa ei siis ole enää asiallista vedota siihen, mitä joskus on tapahtunut, tai siihen, että ennenkään tuo ei ole onnistunut niin miksi nytkään. Tässä vaiheessa on tärkeä muistaa, että luottamus palautuu vähitellen hyvien kokemusten kautta, ja tälle on annettava tosiasiassa myös mahdollisuus.
  5. Kun isoimmista asioista on päästy yhteisymmärrykseen, niin niiden pienten lopullisten viilausten kanssa saattaa vielä vierähtää aikaa. Tässä vaiheessa kuitenkin, vaikka päivä on jo pitkällä ja se on ollut vanhemmille rankka, asioista päästään usein yllättävänkin hyvin sovintoon. Kun asiat loksahtelevat vähitellen paikoilleen, niin koko ajan tulee vaikeammaksi juuttua johonkin yksittäiseen pieneen seikkaan. Vaihtoehtoinen “kustannus” (fyysinen tai henkinen) siitä että sovittelu kariutuu kasvaa koko ajan suuremmaksi. Kun aamupäivällä vanhemmat ovat olleet mahdollisesti jopa vihamielisiä toisiaan kohtaan, iltapäivällä tämä usein muuttuu aktiiviseksi yhdessä sopimiseksi. Tämä muutos on avustajana joka kerta yhtä palkitsevaa nähdä.

Miten siis kannattaa valmistautua, että sovittelu menee hyvin? Tärkein on sovitteleva ja kuunteleva asenne. Hyväksy ja myönnä omat virheet myös ääneen. Mieti etukäteen mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä. Käytä korkeintaan aamupäivän ensimmäiset tunnit menneiden läpikäymiseen, ja käännä sen jälkeen katse aktiivisesti tulevaan. Ole valmis kompromisseihin. Yritä keksiä luovia ratkaisuja jos asiat alkavat mennä umpisolmuun.

Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua follo-sovittelussa, ota yhteyttä. Voit myös varata ajan maksuttomaan tilannekartoitukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *