Siirry suoraan sisältöön

Narsisti tai psykopaatti erossa

narsisti psykopaatti pelko

Kaikkein vaikeimpiin eroon liittyviin oikeustapauksiin sisältyy usein myös jonkinlaisia persoonallisuushäiriöitä. Usein näissä tilanteissa vanhemmasta löytyy jonkinasteisia narsistisia piirteitä, mutta silloin tällöin jopa psykopaattisia piirteitä. On kuitenkin varottava tekemästä pelkästään sosiaalisten taitojen puutteesta maallikkona sitä johtopäätöstä, että kyseinen henkilö on narsisti tai jopa psykopaatti. Psykiatri, ylilääkäri ja THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma sanoo muun muassa tässä artikkelissa, että “Kaikissa ihmisissä voi olla psykopaattisia piirteitä vähän, jonkin verran, paljon tai patologisesti”. Tämä voi myös vaihdella elämäntilanteen mukaan varsinkin kriisitilanteessa, jollainen ero aina kuitenkin on. Yksi tätä asiaa valaiseva kertomus löytyy täältä.

Oli toinen vanhemmista sitten narsisti tai psykopaatti, tai vain kriisitilanteessa käyttäytyy samalla tavalla, tämä tulee ottaa huomioon kun asiaa käsitellään tuomioistuimessa. Tällainen henkilö on nimittäin erittäin kyvykäs manipuloimaan ihmisiä ja saamaan heidät luottamaan itseensä. Etenkin jos asiassa tehdään olosuhdeselvitys tuomioistuimen päätöksenteon tueksi, niin on vaarana, että tällainen henkilö saa selvityksen tekijät vahvasti puolelleen. Tällainen henkilö ottaa tiiviin katsekontaktin, tarkkailee selvitystyöntekijän eleitä, ja saa tämän tuntemaan olonsa erityisen arvostetuksi, miellyttäväksi ja älykkääksi. Samalla hän puhuu paljon ja sujuvasti, usein pitkälti puuta heinää, eikä hän jännitä lainkaan. Johtopäätökset voivat sitten olla vahvasti narsistin tai psykopaatin puolella.

Olosuhdeselvityksen osalta toisen vanhemman mahdollisuudet vaikuttaa johtopäätöksiin on oma toiminta eli lähinnä haastattelussa esille tuomansa asiat. Tässä tulisi pitäytyä mahdollisimman paljon tosiasioissa ja yrittää olla mustamaalaamatta toista, vaikka hän olisikin narsisti tai psykopaatti. Jos kuitenkin sinulla on konkreettisia faktoja tapahtuneista ja ne liittyvät lapsiin, niin tällaisia voi toki aina esittää. Voit pärjätä näissä tilanteissa faktoilla, mutta tunteiden manipuloinnissa ei narsisteille tai etenkään psykopaateille pärjää.

Narsisti tai psykopaatti käyttää myös erittäin tehokkaasti muita ihmisiä hyväkseen suostuttelemalla heidät esimerkiksi todistajiksi ja manipuloimalla heidät jo valmiiksi kertomaan asiat itselleen sopivalla tavalla. Pahimmassa tapauksessa jopa joku yhteinen tuttu tulee kertomaan, kuinka toinen osapuoli on kokonaan muuttunut eikä ole enää sama luotettava vanhempi kuin ennen eroa. Tällaiset ovat paitsi erittäin kivuliaita kokemuksia vastapuolella olevalle vanhemmalle, koska siinä arvostellaan omaa vanhemmuutta, myös mahdollisesti ratkaisevia lopputuloksen kannalta. Pahimmassa tapauksessa narsisti tai psykopaatti saattaa jopa uhkailla muita olemaan todistamatta, jos he eivät tule todistamaan hänen puolelleen.

Miten sitten pitäisi toimia, kun eroaa narsistista tai psykopaatista? Sanoisin, että kaikkein tärkeintä on, että dokumentoit kaiken, jotta voit verrata tätä myöhemmin siihen, mitä hän myöhemmin väittää tapahtuneen. Kuuntele tunteitasi, mutta älä uhriudu, sillä narsisti tai psykopaatti osaa kääntää senkin sinua vastaan. Et voi voittaa narsistia tai psykopaattia millään muulla tavalla kuin faktoilla sekä pysymällä vahvana ja rauhallisena. Jos saat viestejä, joiden sävyn tunnistat itse eri tavalla kuin miltä ne objektiivisesti ulkopuolisen silmiin näyttäisivät, älä mene lankaan antamalla takaisin “samalla mitalla”. Ota rinnallesi ihmisiä, jotka ovat vahvoja ja rauhallisia ja voivat tukea sinua. Ja ennen kaikkea ota yhteyttä hyvään asiamieheen jo ennen eroa jos mahdollista, tai viimeistään heti eron tapahduttua.

Mikäli olet eroamassa ja epäilet että puolisossasi on edellä mainittuja piirteitä, tai jos olet eroprosessissa jossa et koe pärjääväsi, ota rohkeasti yhteyttä tai varaa aika maksuttomaan tilannekartoitukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *