Helsingissä kansalaistorilla järjestettiin 30.1.2021 mielenosoitus mielenosoitusoikeuden ja sananvapauden puolesta (kuva ei liity). Kyllä, Suomessa osoitettiin mieltä mielenosoitusoikeuden puolesta. Järjestäjänä oli lehtitietojen mukaan MV-Lehden taannoinen päätoimittaja ja Token Tube -salaliittosivuston perustaja Juha Korhonen. Anssi Järvinen kirjoitti tästä mielenosoituksesta paikalla olleena mielenkiintoisen blogikirjoituksen.
Palataan tässä ajatuksessa vielä pari askelta taaksepäin. Mikä tässä oli alun perin se vaatimus, vastalause, mielipide tms., joka ehdottomasti vaati mielenosoitusta mielenosoitusoikeuden puolesta? Toisaalta voidaan ajatella, että tilanne Venäjällä olisi varmasti antanut aihetta puolustaa mielenosoittajia Venäjällä. Mutta mielenosoituksessa nimenomaan haluttiin puolustaa tätä oikeutta Suomessa. Korona-aikana on toki rajoitettu AVIn toimesta julkiset kokoontumiset 10 henkilöön, joten olisiko tämä riittävä syy järjestää mielenosoituksellisesti mielenosoitus, jossa on enemmän kuin tuo 10 henkilöä? Paikalle tullut virkavalta oli ystävällisesti pyytänyt mielenosoittajia hajaantumaan korkeintaan 10 henkilön ryhmiin, mutta järjestäjät olivat tästä kehotuksesta kieltäytyneet.
Mielenosoituksen järjestäjä oli ilmeisesti toivonut, että yli 10 henkilön kokoontumisrajoitusta rikkomalla he olisivat saaneet aikaiseksi poliisin ja mielenosoittajien välille jonkinlaisen kahakan. Tämä olisi sitten antanut muuten suhteellisen pienelle porukalle edes jonkinlaista julkisuutta. Tällaisesta poliisin yllyttämisestä ylilyönteihin on ilmeisesti tullut jonkinlainen toimintatapa pienille ryhmittymille. Mielenosoitus kuitenkin kuihtui jo ennen kuin se oli varsinaisesti alkanutkaan.
Toki voidaan argumentoida, että mielenosoituksen järjestäminen tulee myös korona-aikana tehdä mahdolliseksi. Käytännössä riittävin varotoimin mielenosoitusten järjestäminen onkin mahdollista, vaikka kokoontumisrajoitukset ovatkin koronaepidemian vuoksi voimassa. Kuten poliisi oli tällekin porukalle ilmoittanut, niin kokoontuminen pienemmissä, korkeintaan 10 henkilön ryhmissä olisi ollut mahdollista. Vastuullinen järjestäjä myös edellyttäisi ja edesauttaisi sitä, että mielenosoittajilla olisi tässä tilanteessa maskit. Tässä oli kuitenkin tarkoitus provosoida, mikä voidaan katsoa yleisesti ottaen mielenosoitusoikeuden väärinkäytöksi. Kokoontumis- ja sananvapauden käyttäminen olisi nimittäin tässäkin ollut tietyin edellytyksin ihan mahdollista, mutta järjestäjät halusivat mieluummin uhriutua.
Perusoikeuksien käyttäminen ja niiden vaaliminen vaatii järjestäjiltä pelisilmää ja muiden perusoikeuksien ehdotonta kunnioittamista. On huolestuttavaa, jos perusoikeuksia aletaan käyttää muita vastaan.