Lapsioikeuteen erikoistuneena lakimiehenä törmää liian usein tilanteisiin, jotka olisivat olleet vältettävissä, jos apua eroon olisi pyydetty ajoissa. Erossa käy toisinaan niin, että toinen osapuoli suostuu alussa mitä ihmeellisimpiin asioihin ajatellen, että sovinnollisestihan tämä asia on hyvä hoitaa. Sitten tuleekin yllätyksenä, kun se toinen vanhempi ei olekaan joustava takaisin. Pahimmillaan saattaa jopa käydä niin, että toinen vanhempi vaikkapa pyrkii eristämään lapsen toisesta vanhemmastaan ja puhuu tästä pahaa lapsen kuullen.
Apua eroon kannattaa kuitenkin hakea mahdollisimman aikaisin. Lapsioikeus lähtee aina ensin lapsen edusta, mutta ajattelu on samalla myös usein turhan kankeaa. Tämä kankeus lähtee pitkälti siitä, että lapsen edun nimissä mitään isoja muutoksia harvemmin lapsen osalta tuomioistuimessa tehdään. Lähihuoltajuutta on vaikea muuttaa, vaikka etähuoltaja todettaisiin paremmaksi lähihuoltajaksi. Tapaamisten estämistä katsotaan aivan liian pitkään sormien läpi, eikä täytäntöönpanon hakeminen usein johda mihinkään. Siinä vaiheessa kun vanhemmat tekevät toisistaan lastensuojelu- ja rikosilmoituksia, peli on jo lähestulkoon menetetty, paitsi jos vanhemmat tuolloin kykenevät menemään sovitteluun ja keskustelemaan asioista lapsen tulevaisuuteen keskittyen. Tämän tulehtuneen tilanteen purkamiseksi tarvitaan myös molemmin puolin sovitteluun kykenevää asiamiestä, sillä asiamies näkee asiat ulkopuolisena neutraalimmin.
Kaikkein parasta on kuitenkin se, kun vanhemmat pystyvät sopimaan erosta ja lapsen asioista jo ennen eroa tai sen yhteydessä niin, että molemmat vanhemmat ovat vanhemmuudessaan tasa-arvoisia. Useimmille ero on ensimmäinen laatuaan, ja siksi apua eroon kannattaakin hakea nimenomaan asiaan perehtyneeltä lakimieheltä. Tasa-arvoinen vanhemmuus ei välttämättä tarkoita esimerkiksi sitä, että lapsi asuu vuoroviikoin vanhemmillaan, vaan esimerkiksi sitä, että kumpikin vanhemmista suhtautuu toiseen vanhempaan aivan kuin työkaveriin, jonka kanssa on yhteinen projekti eli lapsi. Usein kuitenkin eron yhteydessä toinen on valmiimpi kuin toinen ja toinen tietää enemmän oikeuksistaan kuin toinen, jolloin eron järjestelyt saattavat mennä saman tien väärälle raiteelle. Mikäli näin käy, niin tilanteen korjaaminen jälkikäteen vaikeutuu ajan myötä.
Tämän vuoksi on hyvä hakea apua eroon ammattilaiselta jo ennen eroa. Lapsioikeuteen erikoistunut lakimies osaa kertoa vanhempien ja lasten oikeuksista, siitä miten minkäkin ikäisen lapsen osalta yleisesti ottaen ehkä toimittaisiin, ja miten asia kannattaisi juuri sinun tilanteessasi hoitaa jotta ongelmilta vältytään. Tähän myös kannattaa investoida heti alkuun, sillä kroonistuneet huoltoriidat maksavat helposti useita kymmeniä tuhansia euroja jo pelkästään oikeudenkäyntikuluina. Lisäksi näistä kärsivät lapset sekä vanhemmat itse.
Ota siis rohkeasti yhteyttä, jos haluat apua eroon vaikka jo ennen eroa. Hyvin suunniteltu ero, etenkin jos siihen liittyy lapsi(a), on paljon parempi vaihtoehto kuin vuosikausien oikeusriita.