Siirry suoraan sisältöön

Asianajaja vai lupalakimies?

asianajaja

Yksi yleisimmistä hämmennyksen aiheista lakipalveluissa liittyy ammattinimikkeisiin. Mikä on asianajaja, ja onko se eri asia kuin lakimies tai juristi? Entä mikä on sitten tämä luvansaanut oikeudenkäyntiavustaja tai lyhyemmin lupalakimies?

Lakimies tai juristi ovat yleistermejä kaikille oikeustieteen loppututkinnon suorittaneille. Suomessa oikeudenkäyntiavustajana toimimiseen yleisissä tuomioistuimissa kuitenkin vaaditaan myös erillistä lupaa, eli pelkkä tutkinto ei riitä. Lupa myönnetään laissa määrätyin edellytyksin, ja esimerkiksi suomalaisen oikeustieteen tutkinnon (tai siihen Opetushallituksen rinnastaman tutkinnon) sekä asianajajatutkinnon suorittaminen yhdessä riittävät luvan myöntämiseen. Luvan myöntää Oikeudenkäyntiavustajalautakunta erillisestä hakemuksesta. Tämä on siis luvansaanut oikeudenkäyntiavustaja eli lupalakimies.

Mikä on sitten asianajaja ja miten se eroaa luvansaaneesta oikeudenkäyntiavustajasta? Asianajaja on juristi, joka on Asianajajaliiton jäsen. Asianajajaksi pääsee kun on suorittanut asianajajatutkinnon ja kerryttänyt vähintään neljä vuotta alan työkokemusta tämän jälkeen. Asianajaja sitoutuu myös Asianajajaliiton sääntöihin, jotka rajoittavat toimintaa jonkin verran verrattuna luvansaaneeseen oikeudenkäyntiavustajaan. Asianajajan tulee esimerkiksi harjoittaa ainoastaan asianajajatoimintaa, kun luvansaanut oikeudenkäyntiavustaja saa harjoittaa samalla myös muunlaista toimintaa.

Ammattinimikkeet eivät kuitenkaan suoraan kerro siitä, kuka on pätevin hoitamaan juuri sinun asiaasi. Avustajana toimiminen edellyttää saumatonta yhteistyötä asiakkaan ja avustajan välillä, oli sitten avustajana asianajaja tai lupalakimies. Lisäksi avustajan aktiivisuus on tärkeää, jotta jutun hoitaminen ei mene reaktiiviseksi. Asiaosaaminen on myös hyvin tärkeää, joskin sitä voi jonkin verran kompensoida ahkeruudella.

Ota yhteyttä niin hoidamme asiasi ammattitaidolla ja ahkeruudella yhteistyössä kanssasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *