Siirry suoraan sisältöön

Lakimies, asianajaja, juristi, avustaja …

lakimies asianajaja juristi

Lakipuolen ammattinimikkeet ovat useimmille aika lailla epäselviä. Mitä eroa on onko avustajana lakimies vai asianajaja, vai riittääkö kenties juristi?

Juristi on yleistermi oikeustieteellisen loppututkinnon suorittaneelle henkilölle. Juristi on pätevä toimimaan esimerkiksi yrityksen tai yhteisön lakimiehenä ja edustamaan tätä kautta edustamaansa yritystä myös oikeudessa. Juristi ei kuitenkaan suoraan voi edustaa ulkopuolisia yleisissä tuomioistuimissa, paitsi jos kysymyksessä on ns. summaarinen asia eli riidaton hakemus. Juristi voi kuitenkin edustaa ulkopuolista hallinto-oikeudessa suurimmassa osassa asioita.

Lakimies on tavallaan myös yleistermi kuten juristi, mutta sitä käytetään usein rinnakkain huomattavasti kömpelömmän “luvansaanut oikeudenkäyntiavustaja” sijasta. Eli toisin sanoen useimmat luvansaaneet oikeudenkäyntiavustajat käyttävät itsestään vain nimikettä lakimies. Luvansaanut oikeudenkäyntiavustaja voi edustaa yrityksiä, yhteisöjä tai yksityishenkilöitä kaikissa tuomioistuimissa kaikenlaisissa asioissa, riidattomissa ja riitaisissa. Luvansaaneiden oikeudenkäyntiavustajien toimintaa valvoo Suomen asianajajaliiton valvontalautakunta.

Asianajaja on Suomen asianajajaliiton jäsen. Jäseneksi pääsee, kun on suorittanut oikeustieteen loppututkinnon, asianajajatutkinnon ja saanut tämän jälkeen vähintään neljä vuotta alan työkokemusta josta kaksi vuotta asianajoalalla. Lisäksi vaatimuksena on, että henkilö toimii asianajajana päätoimisesti. Eli asianajaja ei voi ainakaan periaatteessa tehdä työkseen mitään muuta samanaikaisesti vaarantamatta asianajajalupaansa. Tämä on luultavasti pääsyy siihen, että moni asianajajan kriteerit täyttävistäkin on luvansaanut oikeudenkäyntiavustaja eli lakimies.

Kumpi on asiakkaan kannalta parempi, asianajaja vai lakimies? Tähän kysymykseen ei ole oikeaa vastausta, sillä ammattinimikettäkin tärkeämpää asiakkaalle on löytää sellainen avustaja, jonka kanssa tulee toimeen, joka ottaa homman täysillä hoitaakseen, joka selvittää aktiivisesti asioita ja parhaassa tapauksessa saa asian sovinnolliseen ratkaisuun jo ennen oikeudenkäyntiä. Tärkeää on myös elämänkokemus, jota ei pelkällä juristin työllä saa.

Jos sinulla on kysymyksiä perhe-, sopimus- tai perusoikeudellisista asioista, ota rohkeasti yhteyttä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *