Siirry suoraan sisältöön

Sovintoneuvottelu

sopimus

Sovintoneuvottelu on erityisen tärkeää muistaa lapsiasioissa ja sen kaikissa vaiheissa. Vaikka toinen osapuoli olisi jättänyt hakemuksen käräjäoikeuteen, sovinto on edelleen täysin mahdollinen. Myös käräjäoikeudessa lapsiasioissa suositaan follo-sovittelua, ja valmisteluistunnossa osapuolilta kysytään sovinnon mahdollisuudesta. Osapuolet voivat tehdä sovinnon käsittelyn missä tahansa vaiheessa, ja mikäli sovinto ei ole sisällöllisesti lapsen edun vastainen, käräjäoikeus sen myös vahvistaa.

Pyrin aina sellaisissakin tilanteissa, joissa umpisolmu näyttää todella tiukalta, etsimään sovinnollista ratkaisua, samalla kun mietin tulevan tuomioistuinkäsittelyn sisältöä. Sovintoneuvottelu on usein varsin epämuodollista tunnustelua siitä, mihin vastapuolella oleva päämies on valmis suostumaan, sekä oman päämiehen tosiasiallisten mahdollisuuksien sanoittamista omalle päämiehelle. On tärkeää, että omalla päämiehellä ei ole kohtuuttomia odotuksia vaikkapa elatusvastuun poistamisesta kokonaan, taikka lapsen elatuksen tarpeen kattamisesta vain toisen vanhemman tuloista.

Avustajan tehtävä etenkin lapsiasioissa on eräänlaista tasapainoilua. Toki edelleen ensisijaisena on päämiehen ohjeiden mukaan toimiminen, koska avustaja edustaa päämiestään ja on velvollinen toimimaan hänen ohjeidensa mukaan. Toisaalta kuitenkin lapsiasioissa korostuu myös tämä sovinnollisuuteen pyrkiminen ja lapsen edun tavoittelu, mikä vaatii avustajalta selkärankaa kertoa päämiehelleen, jos hänen vaatimuksensa ovat kohtuuttomia tai lapselle vahingollisia. Lapsiasioissa avustajan ammattitaidon mittari ei ole se, miten kovia vaatimuksia hän osaa esittää tai miten näppäriä prosessikikkoja hän keksii, vaan se, että hän löytää kaikille osapuolille (etenkin lapsille) parhaan sovinnollisen ratkaisun yhteistyössä, vaikka tilanne olisi aluksi umpisolmussa.

Sovinnollisella ratkaisulla on useita etuja. Päällimmäisenä on se, että siihen on osapuolten helpompi sitoutua kuin ylhäältä annettuun tuomioistuimen ratkaisuun. Sanonta, että tuomioistuimesta ei saa oikeutta vaan ratkaisun, pätee valitettavasti erityisen hyvin lapsiasioihin. Toinen etu on se, että sovinnollinen ratkaisu estää tehokkaasti tuomioistuinkierteen, joka voi helposti kestää vuosikymmenen. Jatkuva käräjöinti vaikuttaa vanhempien henkiseen jaksamiseen ja tätä kautta suoraan lapsiin, jotka ahdistuvat tästä.

Toki on myös tilanteita, joissa sovinto ei ole käytännössä mahdollinen joko asian taustamuuttujien kuten vaikkapa väkivallan vuoksi, tai siksi, että vastapuolen vaatimukset ovat täysin kohtuuttomia. Silloin ei voi muuta kuin hakea se tuomioistuimen ratkaisu.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on perheoikeudellisia pulmia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *