Oikeusapu on tukimuoto jolla valtio tukee vähävaraisten mahdollisuuksia saada avustaja oikeusprosessiin. Oikeusapua voi saada joko omavastuulla tai ilman omavastuuta. Mikäli matala tulotaso mahdollistaisi oikeusavun, mutta henkilöllä on realisoitavaa varallisuutta (lukuun ottamatta esimerkiksi omaa asuntoa tai autoa), niin oikeusapuratkaisussa voidaan määritellä ns. lisäomavastuu. Lisäomavastuu on 50 prosenttia hakijan ja hänen puolisonsa varallisuudesta siltä osin kuin se ylittää 5000 euroa. Tällöin tuota omaisuutta joutuu käyttämään ensin ja sen käyttämisen jälkeen mennään tuon tulojen mukaan lasketun omavastuun pohjalta.
Voit tehdä alustavan arvion siitä, olisiko oikeusapu kohdallasi mahdollinen, klikkaamalla tästä. On kuitenkin hyvä muistaa, että tämä on vain alustava laskelma, ja sen lopputulos on vain suuntaa antava. Varsinaiseen oikeusapuhakemukseen tehdään sitten kattavampi käyttövaralaskelma. Teemme LEXELissä oikeusapuhakemuksen puolestasi ja autamme sinua koko prosessin ajan.
Käyttövaralaskelma tehdään seuraavien tietojen pohjalta. Tuloina otetaan huomioon palkka- ja eläketulot, päivärahat, lapsilisät, elatusavut ja pääomatulot, joista vähennetään verot. Tästä vähennetään asumismenot, päivähoitomaksut, elatusapumaksut, ulosottosuoritukset ja velkajärjestelyn maksuohjelman mukaiset suoritukset, sekä lisäksi vähennetään 300 euroa jokaisesta hakijan taloudessa asuvasta alaikäisestä lapsesta.
Perheen koko määrittelee sen, millä tuloilla oikeusapu myönnetään ja mikä on omavastuun määrä. Hakijan kanssa samassa taloudessa asuvan puolison tai aviopuolison tulot otetaan käyttövaralaskelmassa pääsääntöisesti huomioon. Kun hakijan käyttövarat ovat enintään 600 euroa, hakijalle myönnetään täysi oikeusapu ilman omavastuuta. Kun käyttövarat ovat yli 1300 euroa kuukaudessa, oikeusapua ei myönnetä. Tällä välillä oikeusapu myönnetään omavastuulla, joka on prosenttiosuus oikeusavun tuntihinnasta.
Oikeusavun osalta on hyvä muistaa, että sitä saa pääsääntöisesti myös yksityisen asiamiehen palkkioihin, kunhan asiamies hoitaa myös tapauksia joihin on myönnetty oikeusapu. Kaikki eivät hoida. Ainoa rajoitus yksityisen asiamiehen osalta on se, että oikeusapua ei voida myöntää yksityisen asiamiehen palkkioihin ulkoprosessuaalisissa asioissa, eli suomeksi sanottuna jos asia ei ole oikeusprosessissa. Eli esimerkiksi vanhempien välisiin neuvotteluihin tai sovitteluun ennen oikeusprosessia ei ole mahdollista saada oikeusapua yksityisen asiamiehen palkkioihin, mutta esimerkiksi tuomioistuimen prosessissa olevaan follo-sovitteluun kyllä.
Oikeusapu tarkoittaa myös samalla sitä, että vaikka joutuisit maksamaan esimerkiksi 20 prosentin omavastuun, se lasketaan oikeusavun tuntihinnasta, joka on uuden asetuksen mukaan 120 euroa tunnilta + alv 25,5 %. Oikeusavun tuntihinta on noin puolet keskimääräisestä asianajajan tuntihinnasta, joten esimerkiksi 20 prosentin omavastuu on todellisesta hinnasta tosiasiallisesti noin 10 prosenttia. Tämä on osaltaan myös merkittävä tuki pienituloisille, kun omavastuukin lasketaan tuosta alemmasta tuntihinnasta.
Tässä yhteydessä on hyvä myös muistuttaa, että elatusasiassa lasta edustavan lähivanhemman tapauksessa oikeusapu ei riipu vanhemman tuloista, vaan oikeusapu myönnetään näissä lapselle. Tällöin kunhan lapsella ei ole yli 600 euron kuukausittaista käyttövaraa tai realisoitavaa omaisuutta, niin oikeusapu myönnetään ilman omavastuita.
Mikäli haluat selvittää, oletko oikeutettu oikeusapuun, tai haluat meidän hakevan oikeusavun puolestasi, ota yhteyttä. Voit myös varata ajan maksuttomaan tilannekartoitukseen.