Narsismi ilmenee parisuhteessa muun muassa siten, että kyseisellä henkilöllä ei ole myötäelämisen ja empatian kykyjä ja häneltä puuttuu syyllisyyden tunne (lähde: Narsismin uhrien tuki ry). Tämä on pääsyy siihen, että sovintoneuvottelut usein kariutuvat narsistien kanssa tai niitä ei välttämättä edes kannata aloittaa. Mikäli kuitenkin narsistin uhri haluaa yrittää sovintoa lasten edun nimissä, niin hänellä kannattaa ehdottomasti olla asiassa avustaja. Toki osa narsisteista on niin taitavia, että saattavat saada pyöritettyä myös avustajaa. Tällöin kannattaa valita avustaja, joka on tottunut toimimaan narsistien kanssa ja osaa erottaa faktat ja fiktioon perustuvat tunteet toisistaan.
Narsismi ei ole useinkaan parisuhteen päättymisen yhteydessä väitetyn narsistin virallinen diagnoosi eikä tässä kirjoituksessa puhutakaan vain psykiatrisen arvion saaneista henkilöistä, vaan ylipäätään henkilöistä, joilla on narsistisia piirteitä. Parisuhteet ovat hyvin moninaisia ja usein myös parisuhteen aikana kehittynyt dynamiikka saattaa johtaa siihen, että toinen käyttäytyy narsistisesti. Jos toinen osapuoli on tehnyt parisuhteen aikana jatkuvasti myönnytyksiä toisen osapuolen suhteen, dynamiikka saattaa muodostua jo tältä pohjalta sellaiseksi, että myönnytyksiä saanut osapuoli alkaa käyttäytyä ajan myötä yhä narsistisemmin. Toki tässä on usein valmiiksi takana myös taipumus narsistisuuteen, eikä tässä ole suinkaan tarkoitus syyllistää narsistin tai narsistisesti käyttäytyvän osapuolen uhria. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että omien rajojen vetäminen on etenkin narsististen ihmisten kanssa tärkeää.
Usein kuitenkin käy niin, että narsistisesti käyttäytyvän henkilön kumppani alkaa vetää rajoja vasta parisuhteen päättyessä. Tällöin on hyvä saada tukea avustajalta, joka tuntee narsistien moninaiset toimintatavat, tuntee sinun ja lapsesi oikeudet lain edessä, ja osaa suhtautua narsistisesti käyttäytyvän osapuolen vaatimuksiin tavallaan kylmän rauhallisesti, faktoihin perustuen. Narsismi tai narsistinen käyttäytyminen on vallankäyttöä, jossa toista alistetaan ja muita hurmataan omien tarkoitusperien saavuttamiseksi. Narsisti tai narsistisesti käyttäytyvä saattaa esimerkiksi pahimmillaan saada sovittelutilanteessa kaikki osapuolet pitämään häntä parhaana vanhempana, joka vain ajattelee lastensa etua, ja näin saada muut myös ajattelemaan, että hänen vaatimuksensa ovat lopulta ihan kohtuullisia. Pahimmassa tapauksessa myös narsistin uhri alkaa ryhmäpaineessa epäillä itseään ja ajatella samoin. Narsismi on tässä suhteessa erityisen haastava luonnehäiriö.
Jos eroon narsistisesti käyttäytyvästä henkilöstä liittyy lapsia, tehtävät valinnat voivat olla hyvinkin vaikeita. Jos olet jo joutunut muuttamaan yksin tällaisen henkilön luota ilman lapsiasi, niin tilanteen korjaamiseen on vain vähän aikaa. Ajan myötä lasten asumiseen voidaan tehdä yleensä vain pieniä muutoksia, joten tarvittavat muutokset tulisi saada tehtyä mahdollisimman pian eron/muuton yhteydessä. Jos sen sijaan olet muuttanut lastesi kanssa pois narsistin luota, aikaa asioiden hoitamiseen on enemmän. Jokainen tilanne on kuitenkin erilainen ja vaatii hyvää tilannekohtaista perehtymistä. Jos kuitenkin vasta mietit narsistisesta kumppanista eroamista, niin kannattaa olla meihin yhteydessä jo ennakkoon, jotta saat itsellesi hyvät ohjeet, joilla juuri sinun tilanteessasi voit välttää mahdolliset karikot. Narsismi ei katso sukupuolta, vaan sekä naiset että miehet voivat olla yhtä lailla suhteessa narsistisesti käyttäytyviä.
Mikäli olet eronnut tai eroamassa narsistisesti käyttäytyvästä kumppanista, ja asiaan liittyy mahdollisesti myös lapsia, niin ota rohkeasti yhteyttä. Kaikki keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia.