Miten avioerohakemus tehdään ja minne? Mitä jos puoliso vastustaa avioeroa? Pitääkö aina odottaa harkinta-aika, ja jos pitää, niin mistä se lasketaan?
Avioerohakemuksen jättäminen on Suomessa hyvin helppoa. Avioerohakemus jätetään jomman kumman aviopuolison kotipaikan käräjäoikeuteen. Hakemukseen liittyviä yleisiä ohjeita ja hakemusmalleja löytyy tuomioistuinlaitoksen sivuilta.
Hakemuksessa tulee olla molempien puolisoiden tiedot, tai jos vaikkapa toisen osoitetta ei ole tiedossa, tulee käräjäoikeudelle selvittää, mitä kaikkea on tehty osoitteen selvittämiseksi. Avioerohakemus tehdään pääosin kahdessa vaiheessa. Ensin haetaan avioeroasian vireille tuloa, ja toisessa vaiheessa lopullista avioeroa 6 kuukauden harkinta-ajan jälkeen. Ainoastaan jos puolisot ovat jo valmiiksi asuneet erillään vähintään 2 vuotta, avioero voidaan myöntää ilman harkinta-aikaa suoraan.
Avioerohakemus ei vaadi molempien suostumusta, vaan sen voi lähettää kumpi tahansa puolisoista yksinkin. Tällöin kuitenkin toiselta puolisolta pyydetään lausumaa asiaan, joskaan tuolla lausumalla ei ole juuri käytännön merkitystä. Avioeron harkinta-aika myönnetään joka tapauksessa, ellei nyt lausumasta selviäisi, ettei avioliitto olisi vaikkapa ollut alunperinkään pätevä. Mikäli hakemus lähetetään yhdessä, se nopeuttaa prosessia, sillä silloin tuomioistuin ei pyydä lausumaa vaan tekee suoraan päätöksen harkinta-ajan alkamisesta. Harkinta-aika alkaa käräjäoikeuden päätöksen päivämäärästä.
Mikäli asiaan liittyy lapsia, avioerohakemus kannattaa yleensä karikot välttääkseen tehdä lakimiehen avustuksella. Esimerkiksi lapsen tai lasten asuminen on asia, joka vaikuttaa jatkossa moneen asiaan, ja tämän asian hoitaminen alussa väärin voi tehdä myöhemmistä lapsiin liittyvistä vaatimuksista vaikeampia. Jos vaikkapa toinen kohteliaasti muuttaa yhteisestä kodista ja antaa lasten jatkaa asumista siellä, ja mikäli tämä tilanne ehtiikin vakiintua, niin lähihuoltajuuden saaminen myöhemmin vaikeutuu. Tämä siis vaikka ette olisikaan sopineet keskenänne mitään lasten asumisesta, tai vaikka olisitte keskustelleet keskenänne että asiat hoidetaan tietyllä tavalla.
Kun avioerohakemus jätetään, samalla voidaan hakea liitännäishakemuksella päätöstä mm. lasten huollosta, asumisesta, tapaamisoikeudesta ja/tai elatuksesta, sekä yhteiselämän lopettamisesta (kumpi saa jäädä asumaan puolisoiden yhteiseen kotiin), mahdollisesta puolison elatuksesta sekä mahdollisesta pesänjakajan määräämisestä osituksen tai erottelun toimittamiseksi. Vaikka sinänsä hakemus avioeroon on helppo, siihen liittyy monia asioita, jotka kannattaa hoitaa saman tien oikein. Pitkällä tähtäimellä lakimiehen käyttäminen heti alussa tulee monessa tapauksessa halvemmaksi.
Mikäli sinulla on avioero harkinnassa tai jo vireillä, ja haluat tietää lisää, ota rohkeasti yhteyttä. Voit myös varata ajan maksuttomaan Zoom-tilannekartoitukseen.